Michelin na vinici
Naprosto jedinečný výhled na město a krátká procházka mezi řádky vinné révy jsou dokonalým začátkem večera. Nezapomenutelné pokračování pak servírují v trojské restauraci Salabka. Díky poloze stranou od ruchu města je snadné zapomenout na každodenní shon a vychutnat si promyšlené menu v restauraci, která je už druhým rokem součástí michelinského průvodce. Jeho inspektory svým uměním uhranul šéfkuchař Petr Kunc, který osobitým způsobem pracuje s nejkvalitnějšími produkty lokálních dodavatelů. Za zmínku nepochybně stojí mousse z jesetera s jablkem a koprovým olejem, která důstojně otevírá degustační menu, i sto dní stařený nízký hovězí roštěnec s hlívou královskou, estragonovou majonézou a houbami shimeji. Na menu nechybí ani exkluzivní produkty jako černé lanýže či kaviár beluga, které mají potenciál vyniknout především v kombinaci s překvapivě prostým doprovodem. Restaurace Salabka na pražské scéně jednoznačně vyniká nápaditostí svých chutí a nevšedností své lokality. Obklopená největší pražskou vinicí udržuje místní vinařskou tradici stále živou a svým hostům kromě mimořádně delikátních zážitků neváhá nabídnout ani skleničku vlastního vína.
Restaurant a vinařství Salabka, K Bohnicím 57/2, Praha 7, www.salabka.cz
Puristický zážitek
Kreativní kuchyně bez zbytečných formalit, pokorný přístup ke gastronomii a puristická moderní středoevropská kuchyně s dotekem osobní invence – to je Vallmo – ambiciózní komorní restaurace v těsné blízkosti vltavské náplavky. Stojí za ní Petr Flek a Martin Makovička, kteří se rozhodli své bohaté zahraniční gastronomické zkušenosti zúročit na domácí scéně. Mimořádně svérázným přístupem prezentují dobře známé lokální suroviny v netradičních úpravách, které okamžitě zaujmou svým inovativním podáním. Perfektním představitelem zdejšího přístupu je srnčí tatarák podávaný s brambory a nakládanými ostružinami. K ochutnání se ale nabízí i sumec s rybím velouté a kaviárem či jehněčí krk s makovými noky. V souladu s aktuálními trendy a s maximální úctou k surovinám samotným sází Vallmo na lokálnost a sezonnost, které jemně koření energickou originalitou.
Vallmo restaurant, Plavecká 404/4, Praha 2, www.vallmo.cz
Z lásky k bublinkám
Pražské Vysočany patří mezi nejdynamičtěji se rozvíjející části metropole. Není tak divu, že se v nich usadila i jedna z poboček Prosekárny. Rafinovaný koncept nabízí špičkové prosecco i šumivá vína ze všech dalších koutů světa. Nechybí samozřejmě ani ikonická italská káva či tematické občerstvení, které se skleničkou vína tvoří ideální základ pro pravé italské aperitivo. Nespornou výhodou vysočanské pobočky je pak hlavně v letních měsících prostorná terasa s výhledem do zeleně, která poskytuje dokonalý úkryt před neutichající ruchem nedaleké ulice. Prosekárna ve své nabídce reprezentuje na čtyři desítky osobitých rodinných vinařství z Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. Nabízí tak více než 300 druhů šumivých lahví od extra brutu až k cukernatějším variantám i šumivým rosé. Zkrátka nepřijdou ani milovníci naturálních vín. Pro ně je připravena kolekce nefiltrovaných vín col fondo.
Prosekárna Vysočany, Paříkova 9, Praha 9, www.prosekarna.cz
Vánoce v Deeru
Chcete si letošní Vánoce opravdu užít? Žádné přípravy, nervozita, zákazy, ale příjemná atmosféra, skvělé chutě a prvotřídní servis. Přesně takové Vánoce můžete zažít v restauraci Deer, která se nachází v Michalské ulici. Restaurace patřící do úspěšné sítě Bauer Hotel Group je sázkou na jistotu. Nádherně zařízená restaurace, které vévodí obrovský vánoční strom, na který dopadá sluneční i měsíční svit díky veliké prosklené terase. Celou sváteční atmosféru dokreslují prvotřídní chutě, které připravuje celý tým restaurace Deer. Hosté během svátků ochutnají čtyřchodové menu, a to klasiku v podobě šneků v bylinkovém másle, následuje tradiční vánoční rybí polévka plná chutí díky nejkvalitnějším surovinám a dalším chodem je smažený kapr nebo vídeňský telecí řízek. Samozřejmě obojí v doprovodu bramborového salátu. Sladká tečka je opravdu líbivá. Vánoční perníčky s punčovou zmrzlinou nemají chybu a jsou neuvěřitelně podmanivé. Doporučujeme udělat si rezervaci. Toto kouzelné klidné místo je jen pár kroků od pulsujícího Staroměstského náměstí. Vaši klidnou sváteční procházku osvětleným centrem dovrší slavností večeře. Už ani nejsou třeba dárky. Tento zážitek je dechberoucí a vryje se do paměti každého. Vzpomínky jsou totiž tím nejlepším dárkem.
Deer Restaurant, Michalská 19, Praha 1, www.deerprague.com
Provoněno mořem
Moderní, svěží a zdravé – zbrusu nová rybárna Seafood market & grill láká do centra Prahy na čerstvé ryby a mořské plody v neotřelém konceptu, který v sobě spojuje prvky přímořského rybího trhu a špičkové restaurace. Ryby či mořské plody je možné si v klidu vybrat, nakoupit na váhu a poté si je buď odnést domů, nebo nechat připravit na lávovém grilu. I přílohu je možné vybírat ze široké nabídky variant, která zahrnuje hranolky podle tradiční belgické receptury, čerstvé domácí pečivo či třeba plněné pečené papriky. Největší oblibě se na zdejším menu těší grilovaná chobotnice a lososový tatarák, s popularitou za nimi ale nezaostávají ani kapří hranolky coby inovativní variace na českou klasiku. Zruční kuchaři pod vedením japonského mistra předvádí v otevřené kuchyni návštěvníkům netradiční představení, ve kterém den co den září čerstvé suroviny v minimalistické úpravě, jež nechává vyniknout jejich přirozené chuti.
Seafood market & grill, Štěpánská 31, Praha 1, www.seafoodmarket.cz
Tajemství Dálného východu
Japonská restaurace, která se může pochlubit více než dvacetiletou historií, vděčí za svůj úspěch především precizně připravenému sushi. Středem všeho dění je totiž v Made in Japan otevřený sushi bar, který představuje mistry japonské kuchyně rovnou při práci. Zdejší menu inspirované oblastí Dálného východu však nabízí daleko širší spektrum chutí – grilované mušle s yuzu, gyoza taštičky, chobotnicový salát, tuňákové carpaccio či lososa v sezamu. V nabídce je také tradiční japonská tempura či netradiční pšeničné nudle udon. Největší pozornosti se však těší omakase sushi sety, které představují ty nejlepší chuťové variace podle mistra. Maximálně čerstvé a kvalitní suroviny jsou naprosto bezpodmínečným předpokladem pro japonskou kuchyni, kterého se v Made in Japan striktně drží. To je koneckonců jedna ze základních hodnot, na které zdejší mistři apelují v průběhu sushi kurzů pro dospělé i děti.
Sushi bar Made in Japan, Rytířská 406/10, Praha 1, www.madeinjapan.cz