Estate.cz » Lifestyle » Estate Lifestyle » Atelier Kalina

Atelier Kalina

Zdroj/foto: Archiv
Pachtův Palác ožil bohémskou filozofií mistra kulinářského savoir faire Miroslava Kaliny. Nová restaurace Atelier Kalina křísí českou klasiku a nebojí se ze svíčkové udělat zlatý hřeb vašeho gourmet večera.

Poslední měsíce přejí v Praze novým gourmet podnikům a po úspěšném bistru Next Door nebo fine dinning Portfoliu se představuje také Atelier Kalina. Novou restauraci, zaštítěnou jménem známého šéfkuchaře, najdete na nábřeží Vltavy v barokním Pachtově paláci, a ačkoliv je jejím oficiálním šéfkuchařem Michal Husek, menu nezapře rukopis Miroslava Kaliny – ano, včetně zařazení jeho typického brzlíku. Poloha nabízí romantické výhledy na panorama Pražského hradu i ruch nábřežní promenády, zároveň je jen pár kroků od klidnějších uliček Starého Města, v nichž se můžete po večeři ztratit na drink – jen několik minut chůze trvá třeba do baru Hemingway. Prostorný interiér citlivě kombinuje prvky art deca a klasické moderní elegance, intimní atmosféru umocněnou tlumeným světlem osvěžuje koncept open kitchen s přímým průhledem do kuchyně skrze prosklenou stěnu v restauraci.

Česká kuchyně v novém světle

Filozofie Atelieru Kalina je pokračováním kuchyně známé z Kalina cuisine & vins, tedy vaření s důrazem na klasické poctivé postupy a prvotřídní suroviny. Tentokrát je ovšem v hlavní roli česká kuchyně. Za pozornost stojí pečené selátko s mangoldem a hrubozrnnou hořčicí – konkrétně tedy presované maso z dlouho pečeného šťavnatého kolínka, ale menu se snaží navrátit pošlapanou hrdost třeba i takové domácí klasice, jako je sekaná zvěřinová svíčková s brusinkami a karlovarským knedlíkem. Je příjemné vidět, že v záplavě trendy severské inspirace doprovázené renesancí fermentace je na poli haute cousine stále aktuální i lokální tradice.

Dejte si vejce

V předkrmech zaujmou perfektně připravená pošírovaná vejce v omáčce z Pinot Noir, která by velmi dobře obstála se zbytkem delikátních žloutků kousky chleba. Ačkoliv jde o nekomplikované jídlo, chuťově je velmi intenzivní. Překvapivě vyznívá i jinak obvyklý tartar, který je v Atelieru ozvláštněn doprovodem smažené hlívy královské, která dodává chuťové kompozici zcela novou rovinu a potěší i na úrovni hry se strukturami. Vinný lístek je podobně jako v Kalina cuisine & vin výsledkem pečlivé selekce odvíjející se od využívaných surovin menu. Stálý podíl má v nabídce neotřelá domácí produkce, ale na výběr jsou i další klasická, především evropská vína. Cit pro detail tiše dokazují i sklenice Riedel nebo příbory Arthur Krupp. S blížícími se prvními teplými jarními večery jistě oceníte i terasu restaurace na prvním nádvoří Pachtova paláce.

Autor: Jitka Krulcová

(Visited 15 times, 1 visits today)

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin

Čtěte také

© 2021 All rights reserved​

Made by RomanJelinek.cz | full servisová marktingová agentura

Porovnejte nabídky